Φωτοβολταϊκά: από το παράθυρο πέρασε και το net-metering
Μια από τις 100 και πλέον τροπολογίες που πέρασαν από τη Βουλή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (στις 23 Δεκεμβρίου) ενόψει εκλογών ήταν και αυτή που ρυθμίζει την απαλλαγή των αυτοπαραγωγών φωτοβολταϊκών και άλλων ΑΠΕ από το ΕΤΜΕΑΡ, ανοίγοντας το δρόμο για την άμεση θέσπιση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering).
Σημειώνεται ότι η εν λόγω τροπολογία περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο και αποτελούσε βασικό «προαπαιτούμενο»για τη θέσπιση του net metering.
Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ υπάρχει διάταξη που αναφέρει τα εξής: «Το ΕΤΜΕΑΡ καταβάλλεται από κάθε πελάτη περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών, κατ’ αναλογία της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτός καταναλώνει. Ειδικά για τους αυτοπαραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ το ειδικό τέλος καταβάλλεται από κάθε αυτοπαραγωγό για το τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας που συνολικά αυτός απορροφά από το Δίκτυο ή το Σύστημα».
Σημειώνεται ότι δεν υιοθετήθηκε το αίτημα των φορέων των φωτοβολταϊκών οι αυτοπαραγωγοί να μην επιβαρύνονται με Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για την ενέργεια που αυτοκαταναλώνουν, με το επιχείρημα ότι οι ΥΚΩ αποτελούν ένα είδος κοινωνικής πολιτικής για το κόστος της οποίας συμμετέχουν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές.
—Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ
Υπενθυμίζεται ότι βελτιώσεις επί των αρχικών ρυθμίσεων για το net metering περιλάμβανε και η γνωμοδότηση της ΡΑΕ που προβλέπει τα εξής:
– Διπλασιάζεται η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς και από 10KW γίνεται 20KW. Εναλλακτικά, η ισχύς μπορεί να είναι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος του πελάτη με τον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που οδηγεί, σε κάποιες εμπορικές συνδέσεις, σε δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα μεγαλύτερης ισχύος. Τα όρια αυτά ωστόσο θα είναι μειωμένα στο μισό για τα μη διασυνδεμένα νησιά εκτός της Κρήτης.
– Επεκτείνεται η δυνατότητα αυτοπαραγωγής και net metering και στη Μέση Τάση και όχι μόνον στη Χαμηλή.
– Δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εγκατάσταση έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνον στέγες, αλλά και πέργκολες, γκαράζ, κήποι, ακόμα και όμορα οικόπεδα.
Εξυπακούεται ότι για τη λειτουργία του συμψηφισμού, ο διαχειριστής του δικτύου θα εγκαθιστά δύο μετρητές, ένα για την εισερχόμενη ενέργεια και έναν για την ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.
Τέλος, αναφορικά με το πώς θα ρυθμίζονται θέματα σχέσεων ιδιοκτητών με ενοικιαστές ή συνιδιοκτητών, η ΡΑΕ εισηγείται στο ΥΠΕΚΑ στην υπουργική απόφαση που θα εκδώσει, να προβλέπεται ότι στους δικαιούχους για ένταξη στο ειδικό πρόγραμμα συμψηφισμού να περιλαμβάνονται και άλλοι, πλην του κυρίου, νόμιμοι χρήστες του ακινήτου στο οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα (π.χ. μισθωτές). Οι μεταξύ του μισθωτή και του κυρίου του ακινήτου σχέσεις προτείνει η ΡΑΕ να ρυθμίζονται με ιδιωτικό συμφωνητικό.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν υιοθετήθηκε το αίτημα φορέων του κλάδου να δίνεται η δυνατότητα χρήσης της στέγης ενός καταναλωτή από άλλον, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τον πρώτο (και με την κατανάλωσή του) μέσω σύμβασης.
Αυτή η πρακτική έχει χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό για να αξιοποιηθούν οι στέγες των δημόσιων κτηρίων (και οι μεγάλες καταναλώσεις τους) από ιδιώτες που έχουν τα κεφάλαια να το κάνουν.