Κάτω όλοι οι φόροι μεταβίβασης λόγω αντικειμενικών

Κάτω όλοι οι φόροι μεταβίβασης λόγω αντικειμενικών
Κάτω όλοι οι φόροι μεταβίβασης λόγω αντικειμενικών

Κάτω όλοι οι φόροι μεταβίβασης λόγω αντικειμενικών

Μια σειρά από φόροι και επιβαρύνσεις μειώνονται με την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Πρόκειται, ωστόσο, κυρίως για φόρους μεταβίβασης οι οποίοι δεν αποφέρουν πλέον ιδιαίτερα έσοδα στα κρατικά ταμεία καθώς λόγω της κρίσης οι μεταβιβάσεις ακινήτων βρίσκονται στο ναδίρ. Ας δούμε αναλυτικά τους φόρους που μειώνονται με τη μείωση των τιμών ζώνης η οποία αναμένεται να ισχύσει από την Πρωτοχρονιά με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Πιο συγκεκριμένα μειώνεται:

  • Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας
  • Γίνεται πιο εύκολη η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης καθώς πλέον η αξία της πρώτης κατοικίας που αποκτάται δεν θα ξεπερνά τα αφορολόγητα όρια (200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 για τον έγγαμο, προσαύξηση 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά)
  • Ο φόρος κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών. Ο φόρος υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων με κλίμακα και συντελεστές που κυμαίνονται από το 5% έως και το 40% ανάλογα με την αξία της μεταβιβαζόμενης περιουσίας και το βαθμό συγγένειας.
  • Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της διαφοράς μεταξύ του κατασκευαστικού κόστους μιας κατοικίας και της τιμής πώλησής της που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ της αντικειμενικής και της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο.
  • Το ελάχιστο μίσθωμα ακινήτων. Βάση της φορολογικής νομοθεσίας το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα ενός ακινήτου είτε είναι μισθωμένο είτε πρόκειται για τεκμαρτό στις περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ανέρχεται στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
  • Τα έξοδα μεταβίβασης ακινήτων, όπως είναι τα συμβολαιογραφικά τα οποία υπολογίζονται με συντελεστή 0,8% για χαμηλή αξία ενώ για υψηλή αξία μεταβιβαζόμενου ακινήτου είναι χαμηλότερα.
  • Ο συμπληρωματικός φόρος στον ΕΝΦΙΑ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να μειωθεί ενώ θα επηρεαστεί ο φόρος ακινήτων του 2016 με δεδομένη βέβαια τη δέσμευση ότι θα πρέπει και το επόμενο έτος να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή : capital.gr

 

Τεχνικό Γραφείο Μπουντίμας Πιττακός
Πολιτικός Μηχανικός -Ενεργειακός Επιθεωρητής
info@bountimas.com , www.bountimas.com

 

admin

Μπουντίμας Πιττακός πολιτικός μηχανικός & ενεργειακός επιθεωρητής σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη . Άδειες δόμησης , στατικές μελέτες, ενεργειακές μελέτες, τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *