Η αναταραχή στα χρηματιστήρια ευνοεί φέτος το real estate

real estate

Η αναταραχή στα χρηματιστήρια ευνοεί φέτος το real estate

Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι επενδύσεις σε ακίνητα κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Colliers International, άνω του 50% των επενδυτών που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ακίνητα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, το 52% των 600 επενδυτών θα αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στην αγορά ακινήτων, έναντι μόλις 11% αυτών που προτίθενται να μειώσουν την έκθεσή τους στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, είναι σαφές ότι το 2016 θα σηματοδοτήσει ένα ακόμα έτος ανοδικής πορείας των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων. Σημείο αναφοράς των νέων επενδύσεων θα αποτελέσει η αγορά των ΗΠΑ, όπως επίσης και μια σειρά αναπτυγμένων αγορών στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου. Οι αναλυτές της Colliers επισημαίνουν ότι οι μεγάλες και ώριμες αγορές θα συνεχίσουν να προσελκύουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ οι σταθερές οικονομικές συνθήκες και τα χαμηλά επιτόκια θα εξακολουθήσουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση και στις δευτερεύουσες αγορές. Ωστόσο, η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου θα είναι μετριασμένη φέτος. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των συναλλαγών κατά το εννεάμηνο του 2015 επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση, καθώς υπολογίζεται ότι συνολικά επενδύθηκαν 625 δισ. δολάρια (573 δισ.ευρώ), μια αύξηση της τάξεως του 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα με την Colliers, έως 367 δισ. ευρώ είναι σήμερα διαθέσιμα από τους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να τοποθετηθούν σε ακίνητα το προσεχές διάστημα. Μέσω της απόκτησης ακινήτων, οι επενδυτές θα επιχειρήσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν από τις παραδοσιακές επενδύσεις, όπως τα ομόλογα και οι μετοχές. Επιπρόσθετα κεφάλαια αναμένεται να εισρεύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2016, ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών συνθηκών δανειοδότησης. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση, λιγότεροι επενδυτές θα είναι «καθαροί» αγοραστές, καθώς το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι θα ρευστοποιήσουν υφιστάμενα ακίνητα προκειμένου να αποκτήσουν νέα ακίνητα σε άλλες αγορές. Οι αγοραστές από τις ΗΠΑ θα παραμείνουν ενεργοί στην Ευρώπη, περνώντας πλέον από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και στις υπόλοιπες αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης, καθώς εκεί μπορούν να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις.

admin

Μπουντίμας Πιττακός πολιτικός μηχανικός & ενεργειακός επιθεωρητής σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη . Άδειες δόμησης , στατικές μελέτες, ενεργειακές μελέτες, τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

1 Απάντηση

  1. Ο/Η pit.3247 λέει:

    το ελπίζω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *