Παράταση αυθαιρέτων νόμου 4495/2017

Νόμος 4495 2017 ΦΕΚ 167 Α 3-11-17 - ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Νόμος 4495 2017 ΦΕΚ 167 Α 3-11-17 - ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Τρόπους ώστε να μπορούν να γίνουν δεκτές δηλώσεις αυθαιρέτων εκπρόθεσμα, χωρίς να δοθεί κανονική παράταση, συζητούν τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το ΤΕΕ με νέα παρέμβασή του επισημαίνει ότι υπάρχει σειρά ειδικών κατηγοριών ακινήτων που δεν μπορούν την περίοδο αυτή να δηλωθούν, επιμένοντας στην εξεύρεση μιας φόρμουλας.

Σε συνάντηση που έγινε σήμερα 30/09/2020 το πρωί ανάμεσα στην διοικούσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου και την ηγεσία του υπουργείου, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δεν απέκλεισε να επιτραπεί για λίγες ημέρες να επιτραπεί στις αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί να προστεθεί η πληρωμή του παράβολου, ώστε να ολοκληρωθεί η υπαγωγή. Οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό θα υπάρξουν , όπως λέγεται, αύριο (01/10/2020) από το υπουργείο (υπεκα).

Ο κ. Χατζηδάκης απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο να δοθεί κανονική παράταση στη ρύθμιση. Στις πιέσεις της διοικούσας του ΤΕΕ, αναφορικά με τις δυσκολία υπαγωγής ορισμένων συγκεκριμένων κατηγοριών αυθαιρέτων, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τις κατηγορίες αυτές από το ΤΕΕ, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί με νομοθετική ρύθμιση η συνέχιση της δυνατότητας νομιμοποίησης για κάποιες εξ αυτών. Ωστόσο και αυτό παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς ο κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεσμευτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που συζητούν είναι κατά πόσον θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα στο πρότυπο των εκπρόθεσμων δηλώσεων του κτηματολογίου, ώστε και η ρύθμιση να μην παραταθεί και να εξυπηρετηθούν όσοι μηχανικοί είναι έτοιμοι να καταθέσουν δήλωση, αλλά δεν μπορούν λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος.

Τα βασικά ζητήματα είναι δύο, ένα νομικό και ένα πολιτικό. Το πολιτικό είναι ότι ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσει νέα παράταση. λέγοντας ότι από το 2011 έχουν δοθεί συνολικά 15 παρατάσεις στις τρεις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. «Αντιλαμβάνομαι ότι οι μηχανικοί ταλαιπωρούνται, διότι η ιστοσελίδα του ΤΕΕ έχει συγκεκριμένη δυναμικότητα. Αλλά εάν δεν ήμασταν “της τελευταίας στιγμής” δεν θα συνέβαινε αυτή η κατάσταση. Είμαστε δημόσιοι λειτουργοί και έχουμε υποχρέωση να κλείνουμε κάποιες εκκρεμότητες», ανέφερε.

Το νομικό ζήτημα αφορά τη δυνατότητα να δοθεί μια έμμεση παράταση, δηλαδή να επιτραπεί έστω για μερικές ημέρες η κατάθεση δηλώσεων. Η ιδέα βασίστηκε στις εκπρόθεσμες δηλώσεις του κτηματολογίου, δηλαδή στην υποβολή μιας αρχικής αίτησης, ώστε η κατάθεση των λοιπών εγγράφων να γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί του υπουργείου υποστήριξαν ότι ημερομηνία υπαγωγής βάσει του νόμου είναι η ημερομηνία κατάθεσης παραβόλου και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο με νομοθετική ρύθμιση.

 

admin

Μπουντίμας Πιττακός πολιτικός μηχανικός & ενεργειακός επιθεωρητής σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη . Άδειες δόμησης , στατικές μελέτες, ενεργειακές μελέτες, τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *