Προς παράταση έξι μηνών ο νόμος για τα αυθαίρετα

Προς παράταση έξι μηνών ο νόμος για τα αυθαίρετα
Προς παράταση έξι μηνών ο νόμος για τα αυθαίρετα

Προς παράταση έξι μηνών ο νόμος για τα αυθαίρετα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει μια κλιμακωτή χρέωση και εκπτώσεις στα ασθενή κοινωνικά στρώματα, κάτι που θα αποτελέσουν κίνητρο ένταξης στο νόμο για τα αυθαίρετα όσων αδυνατούσαν για οικονομικούς λόγους.

Αυτά τα μέτρα θα συνοδεύσουν τη νέα παράταση στον νόμο 4178/2013 που εκπνέει στις 8 Φεβρουαρίου του 2016.

Στόχος του υπουργείου είναι η παράταση που θα δοθεί να είναι περιορισμένης κλίμακας, μέχρι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναμόρφωση του νόμου για τα αυθαίρετα με χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι οι νέες ρυθμίσεις να είναι έτοιμες τον προσεχή Απρίλιο ώστε με τη διαβούλευση και την ψήφιση του νόμου το νέο θεσμικό πλαίσιο να είναι ολοκληρωμένο μέσα στο α’ εξάμηνο του 2016.

Αν τηρηθεί το πλάνο του υπουργείου, η παράταση του νόμου θα είναι περίπου έξι μήνες, διάστημα που θα πρέπει οι πολίτες να εκμεταλλευτούν για να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα με ευνοϊκούς όρους.

Η λογική της παράτασης είναι να προσελκύσει ο νόμος για τα αυθαίρετα όσο γίνεται περισσότερους πολίτες, κάτι που θα μεταφραστεί και σε μεγαλύτερα.

Γι’ αυτόν τον λόγο μελετάται τα πρόστιμα να κλιμακώνονται ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, δίνοντας κίνητρο σε όσους δεν το αμελήσουν. Διαφορετικό πρόστιμο θα πληρώσει κάποιος τον Μάρτιο και διαφορετικό (μεγαλύτερο) τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Το μέτρο της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων έχει  σημαντική εισπρακτική καθώ έχει αποφέρει έσοδα 3,3 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ έχει εισπραχθεί και 1,8 δισ. είναι προς είσπραξη) με πάνω από 940.000 δηλώσεις.

Δυνητικά και με τα κατάλληλα κίνητρα το ποσό αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να πολλαπλασιαστεί προσελκύοντας νέες δηλώσεις αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που είναι σε αρχικό στάδιο υποβολής. Πρόκειται για εκείνους που έχουν υποβάλει μια απλή αίτηση στο σύστημα και οι οποίοι για διάφορους λόγους (οικονομικούς κ.ά.) δεν έχουν πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα.

Πηγή : sofokleousin.gr

Τεχνικό Γραφείο Μπουντίμας Πιττακός
Πολιτικός Μηχανικός -Ενεργειακός Επιθεωρητής
info@bountimas.com , www.bountimas.com

admin

Μπουντίμας Πιττακός πολιτικός μηχανικός & ενεργειακός επιθεωρητής σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη . Άδειες δόμησης , στατικές μελέτες, ενεργειακές μελέτες, τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *