Νέος νόμος αυθαιρέτων 2017 – Ν 4495/2017

Νέος νόμος αυθαιρέτων 2017
Νέος νόμος αυθαιρέτων 2017

Νέος νόμος αυθαιρέτων 2017 – Ν 4495/2017

Ο νέος νόμος αυθαιρέτων του 2017 είναι γεγονός και μετά από δέκα παρατάσεις του προηγούμενου πλέον Νόμου 4178/2013 

Τα κυριότερα σημεία του νέου νόμου αυθαιρέτων 4495/2017 είναι :

  • Ιδρύεται το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, δικτυωμένη σε ολόκληρη τη χώρα με πολλές και διάφορες αρμοδιότητες και νέα γραφειοκρατία.
  • Οικοδομικές άδειες : Τροποποιείται η διαδικασία έκδοσης και ελέγχου των  και καθορίζεται για ποιες εργασίες αρκεί άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, και για ποιες εργασίες δεν απαιτείται.
  • Ταυτότητα κτιρίου :Με το άρθρο 52 του νόμου προβλέπεται η εντός πενταετίας έκδοση της ταυτότητας κτιρίου όλων των δημόσιων οικοδομών και των οικοδομών δημοσίου ενδιαφέροντος και χρήσης (συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας κλπ.) ενώ οι ιδιωτικές οικοδομές θα καταγράφονται κατά τη μεταβίβασή τους, αντί του πιστοποιητικού μηχανικού που ισχύει έως τώρα. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου της Ταυτότητας Κτιρίου θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης : Επιχειρείται η επανενεργοποίηση του θεσμού μαζί με άλλες δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου.
  • Μίσθωση ακινήτων :ορίζεται ότι «Δεν επιτρέπεται η μίσθωση και παραχώρηση ακινήτων στα οποία έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης». Η ισχύς της διάταξης αφορά τις νέες μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες ή οποιαδήποτε παράταση ή τροποποίησή τους, καθόσον αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται» η σύναψή τους, και όχι ότι «είναι απολύτως άκυρες».
  • Μειώνονται τα παράβολα και υπό προυποθέσεις το ενιαίο ειδικό πρόστιμο, θεσπίζονται διάφορες διευκολύνσεις καταβολής, πλην όμως δεν μειώνεται ο βασικός συντελεστής 0,15 του προστίμου ανά τ.μ. κτίσματος, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται πραγματικά ελκυστική και οικονομικά εφικτή η δήλωση αυθαιρέτων με μεγάλα εμβαδά. Όμως η αγνώστου κόστους υποχρεωτική μελέτη «σεισμικής τρωτότητας» επιβαρύνει οικονομικά την όλη διαδικασία και αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα.
  • Άρθρο 98 : δίνεται η δυνατότητα δήλωσης αυθαιρεσιών από συνιδιοκτήτη οριζόντιας ή κάθετης συνιδιοκτησίας ανεξαρτήτως του ποσοστού του, καθώς και υπερβάσεων καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδοµής και όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας.
  • Δειγματοληπτικός έλεγχος δηλώσεων ένταξης σε ποσοστό από 5% – 20% : Με τις διατάξεις του άρθρου 108 του νόμου οι δηλώσεις υπαγωγής θα υπόκεινται μετά από ηλεκτρονική κλήρωση που θα διενεργείται σε δειγματοληπτικό έλεγχο . Η ρύθμιση αυτή σημαίνει τον έλεγχο από ελεγκτή δόμησης , με το ανάλογο κόστος.
  • Ανεξαρτητοποίηση από κεντρική θέρμανση : Με το άρθρο 127 προβλέπεται ότι μεμονωμένες ιδιοκτησίες θα μπορούν να αποκόπτονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών και θα απαλλάσσονται πλήρως από τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, εφόσον δηλώσουν ότι εγκαταστήσουν στην ιδιοκτησία τους «ενεργειακά αποδοτικότερο» σύστημα θέρμανσης με μοναδική «υποχρέωση» να συμμετέχουν στις δαπάνες συντήρησης και αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.

Σχετική νομοθεσία Νόμος 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/3-11-17 .

admin

Μπουντίμας Πιττακός πολιτικός μηχανικός & ενεργειακός επιθεωρητής σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη . Άδειες δόμησης , στατικές μελέτες, ενεργειακές μελέτες, τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *