Βεβαιώσεις Μεταβίβασης Ακινήτων

μεταλλική κατοικία
μεταλλική κατοικία

Βεβαιώσεις Μεταβίβασης Ακινήτων από μηχανικό

Η βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών είναι βάσει νόμου απαραίτητο στοιχείο για κάθε αγοραπωλησία ακινήτου, ακόμα κι αν πρόκειται για αδόμητο οικόπεδο.

Ένας μηχανικός μας έρχεται στο χώρο του ακινήτου, συγκρίνει την πραγματική κατάσταση με τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας και τυχόν δικαιολογητικά τακτοποίησης αυθαιρεσιών και εκδίδει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τη βεβαίωση μηχανικού.

Η βεβαίωση μηχανικού εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω του ΤΕΕ (τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας).

Γιατί χρειάζομαι βεβαίωση μηχανικού;

Σύμφωνα με το νόμο 4178/2013 για οποιαδήποτε δικαιοπραξία ακινήτου (πλην της αποδοχής κληρονομιάς), απαιτείται βεβαίωση περί μη αυθαιρέτου η οποία εκδίδεται μετά από αυτοψία μηχανικού. Ο μηχανικός ελέγχει το ακίνητο σε σχέση με τα σχέδια της Οικοδομικής Άδειας, αν πρόκειται για κτίριο, ή αν υπάρχει κατασκευή σε οικόπεδο, αγροτεμάχιο και αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου τότε και μόνο εκδίδει την βεβαίωση περί μη αυθαιρέτου.
Ο νόμος ρυθμίζει αυθαίρετες κατασκευές στα πρότυπα της ρύθμισης των ημιυπαιθρίων, υπογείων κλπ. Η πλέον σημαντική αλλαγή στις μεταβιβάσεις ακινήτων, εισάγεται με το παραπάνω νομοσχέδιο και αφορά την απαγόρευση μεταβίβασης ακινήτων στα οποία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις.
Πλέον των σημερινών δικαιολογητικών που θα πρέπει να προσκομίζει ο ιδιοκτήτης στον συμβολαιογράφο, θα πρέπει να υπάρχει και από μια υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη και μηχανικού στην οποία να αναφέρεται πως δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις, με εξαίρεση όσες ουσιαστικά έχουν ρυθμιστεί με αυτόν το νόμο ή τον νόμο 3843/10 περί ημιυπαιθρίων κλπ.

Πότε χρειάζομαι βεβαίωση μηχανικού;

Σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία εν ζωή:
αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά εν ζωή του ακινήτου σας.

Πότε δε χρειάζομαι βεβαίωση μηχανικού;

Σε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς, δωρεάς αιτία θανάτου ή για οποιαδήποτε ενοικίαση του ακινήτου σας.

Δικαιολογητικά για την έκδοση βεβαίωσης μηχανικού

  • Οικοδομική άδεια
  • Κάτοψη διαμερίσματος / κατόψεις κτιρίου
  • Τοπογραφικό
  • Διάγραμμα Κάλυψης

Επιπλέον για την μεταβίβαση ή πώληση οικοπέδων και γηπέδων στα οποία δεν υπάρχει κτίσμα απαιτείται δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν υπάρχει κτίσμα, συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα (στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια από διανομή ΟΣΔΕ δεν απαιτείται τοπογραφικό). Το τοπογραφικό διάγραμμα για τα εκτός σχεδίου είναι υποχρεωτικά εξαρτημένο.

Χρονική ισχύς βεβαίωσης μηχανικού

Δύο μήνες από την ημερομηνία αυτοψίας που υποχρεωτικά αναγράφεται στη βεβαίωση.

admin

Μπουντίμας Πιττακός πολιτικός μηχανικός & ενεργειακός επιθεωρητής σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη . Άδειες δόμησης , στατικές μελέτες, ενεργειακές μελέτες, τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *