Αναδρομικά δημοτικά τέλη αυθαιρέτων
συντάκτης admin · Δημοσιεύτηκε · Ενημερώθηκε
Αναδρομικά δημοτικά τέλη αυθαιρέτων
Σχεδόν σε όλους τους δήμους της Ελλάδας άρχισαν να αποστέλλονται κατάλογοι με τα ακίνητα που έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί με τους νόμους 3843/2010 και 4014/2011 των αυθαιρέτων με σκοπό τα "αναδρομικά δημοτικά τέλη αυθαιρέτων" .
Με τους νόμους αυτούς , οι οποίοι έχουν καταργηθεί ως αντισυνταγματικοί , έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί χιλιάδες ακίνητα σε όλη την Ελλάδα . Όλοι οι δήμοι της Ελλάδας εισπράττουν δημοτικά τέλη από τα ακίνητα , είτε αυτά είναι επαγγελματικά , είτε είναι κατοικίες είτε υπόγεια ή αποθήκες και γενικά για όλα τα ακίνητα που έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Αυτά τα ακίνητα δηλαδή που πριν την εφαρμογή των νόμων περί αυθαίρετης δόμησης είχαν δηλωθεί στην Δ.Ε.Η. μέσω των δήμων και μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. γινόταν η είσπραξη των δημοτικών τελών.
Μετά την τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων με τους νόμους 3843/2010 και 4014/2011 (και όχι ακόμη με τον νέο 4178/13) , πιθανόν να έχουν προκύψει επιπλέον τετραγωνικά μέτρα για τα οποία η Δ.Ε.Η. και κατά συνέπεια οι δήμοι μέχρι τώρα δεν ήταν ενημερωμένοι . Αυτό άρχισε να αλλάζει με την αποστολή στους δήμους των βεβαιώσεων υπαγωγής των πολιτών στους ανωτέρω νόμους αυθαιρέτων . Έτσι οι δήμοι άρχισαν να χρεώνουν αναδρομικά δημοτικά τέλη από το 2011 και μέχρι σήμερα το 2016 και χωρίς να ελέγχουν και πολύ τι χώροι είναι αυτοί και αν έχουν αλλάξει τα τετραγωνικά μέτρα.
Μερικά παραδείγματα
Για παράδειγμα η αλλαγή χρήσης ενός βοηθητικού χώρου από αποθήκη σε κατοικία , ο οποίος ήταν ηλεκτροδοτημένος, ο δήμος που ανήκει το κτίριο χρεώνει όλα τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να χρεώσει τίποτα εφ' όσον δεν έχουν μεταβληθεί τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου.
Ή σε άλλη περίπτωση αν είχαμε αλλαγή χρήσης 100 ηλεκτροδοτημένων τετραγωνικών μέτρων από αποθήκη σε κατοικία και προσθήκη 20 τετραγωνικών μέτρων κατοικίας , έρχεται ο δήμος και χρεώνει 120 τετραγωνικά μέτρα , ενώ θα έπρεπε να χρεώσει μόνο τα 20 της προσθήκης .
Τα παραπάνω παραδείγματα προέρχονται από πραγματικά γεγονότα και έτσι οι πολίτες αναγκάζονται να πάνε στους οικείους δήμους και να κάνουν ένσταση , η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί από επιτροπή του δήμου και να εγκριθεί ή να απορριφθεί αναλόγως περίπτωσης . Βέβαια τα ποσά από τα αναδρομικά δημοτικά τέλη έχουν ήδη βεβαιωθεί στα ταμεία του δήμου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει κάποιος δημοτική ενημερότητα μέχρι να πραγματοποιηθεί η επιτροπή και να γίνει δεκτή η ένσταση του πολίτη.
Για να πάει κάποιος στον οικείο δήμο και να κάνει ένσταση χρειάζονται τα εξής :
- Αίτηση
- Οικοδομική άδεια του ακινήτου
- Έντυπο τακτοποίησης αυθαιρέτου με τον αντίστοιχο νόμο που έχει δηλωθεί
- Πρόσφατο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. στον οποίο φαίνονται τα μέχρι τώρα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα
- Πίνακας ποσοστών σε περίπτωση διαμερίσματος πολυκατοικίας
Η συμβουλή μας θα ήταν
- Αν σας έχει έρθει η ειδοποίηση του δήμου να σπεύσετε άμεσα να κάνετε ένσταση διότι το ποσό θα βεβαιωθεί στα ταμεία του δήμου και στην συνέχεια στην εφορία με το όποιο αποτέλεσμα .
- Αν δεν σας έχει έρθει κάποια ειδοποίηση από το δήμο που ανήκει το ακίνητο θα πρέπει πάλι να πάτε στον δήμο για να γλιτώσετε την διαδικασία της ένστασης. Εκεί θα πρέπει με τα παραπάνω δικαιολογητικά να ζητήσετε βεβαίωση μεταβολής των τετραγωνικών και κατόπιν να πάτε αυτήν την βεβαίωση στην Δ.Ε.Η. για ενημέρωση των τετραγωνικών μέτρων.