Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Εισαγωγή – Νομοθεσία

Το ΦΕΚ 3403B / 2013 που δημοσιεύθηκε στις 31-12-2013 , έχει να κάνει με την διαδικασία αδειοδότησης καταστημάτων που παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος , δηλαδή κομμωτήρια , κουρεία , καταστήματα περιποίησης χεριών – ποδιών και εργαστήρια δερματοστιξίας ( tattoo ) . H διαφορά με την προηγούμενη διαδικασία είναι ότι απαιτούνται λιγότερα δικαιολογητικά και η βασική διαφορά είναι ότι τα καταστήματα αυτών των κατηγοριών πρώτα παίρνουν άδεια και μετά ελέγχονται . Σίγουρα αυτό είναι ένα θετικό βήμα , αρκεί να γίνονται συνεχείς έλεγχοι , κάτι που φαίνεται ότι θα ισχύσει .

Ο νόμος αναφέρεται στα κομμωτήρια , κουρεία , καταστήματα περιποίησης χεριών – ποδιών και εργαστήρια δερματοστιξίας , καταστήματα που προσφέρουν υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη .

Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο στάδια , αυτό της προέγκρισης και της γνωστοποίησης . Στο δεύτερο στάδιο της γνωστοποίησης ο φάκελος αποτελείται από υπεύθυνες δηλώσεις , δεν χρειάζεται αυτοψία από το υγειονομικό και η γνωστοποίηση – άδεια χορηγείται με βάση τις υπεύθυνες δηλώσεις . Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται έλεγχος , αλλά θα γίνεται μετά την λήψη της άδειας .

Προέγκριση

Για την προέγκριση χρειαζόμαστε τα ακόλουθα δικαιολογητικά :

 • Αίτηση . Στην αίτηση αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος , η θέση και το είδος του καταστήματος .
 • Εξουσιοδότηση . Σε περίπτωση που δεν καταθέτει τον φάκελο ο ενδιαφερόμενος . Η εξουσιοδότηση θα πρέπει να είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής .
 • Διάγραμμα Κάλυψης. Το διάγραμμα κάλυψης είναι μία αποτύπωση της περιοχής γύρω από το κατάστημα , σε ακτίνα 50 m . Πρέπει να είναι σφραγισμένη από ιδιώτη μηχανικό να σημειώνεται η ακριβής θέση της εγκατάστασης και να αναγράφεται το κείμενο για τα 50 m απόστασης από ναούς, σχολεία κτλ.
 • Συναίνεση Οικοδομής. Υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή ( ή του ιδιοκτήτη του καταστήματος αν δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν αρνείται να υπογράψει ) ότι ο κανονισμός δεν απαγορεύει την χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος .
 • Αν δεν υπάρχει κανονισμός ο διαχειριστής ( ή ο ιδιοκτήτης ) κάνει υπεύθυνη δήλωση που να λέει ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των στεγαζόμενων στο ίδιο κτίριο διαμερισμάτων, δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος.
 • Βεβαίωση χρήσεων γης , ενώ χρειάζεται και η έγκριση του αρμόδιου φορέα αν το ακίνητο είναι διατηρητέο ή σε ιστορικό τόπο .

Ο αρμόδιος δήμος είναι υποχρεωμένος μέσα σε 15 μέρες από την υποβολή της αίτησης να χορηγήσει την προέγκριση . Αν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα η προέγκριση χορηγείται σιωπηρά .

Θεωρητικά έχουμε περιθώριο τρεις μήνες από την προέγκριση ( συν δύο μήνες αν χρειαζόμαστε κάποια παράταση ) , για να καταθέσουμε στον Δήμο φάκελο με τα δικαιολογητικά για Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος . Προφανώς δεν έχει νόημα να περιμένουμε τόσο πολυ . Με το που βγει η προέγκριση καταθέτουμε :

Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος

 • Αιτηση – Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερόμενου όπου γνωστοποιεί την ίδρυση του καταστήματός του και πως συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις της Υγειονομικής Διάταξης .
 • Ταυτότητα , επικυρωμένη φωτοτυπία της ταυτότητας του αιτούντα ή άλλου παρόμοιου εγγράφου (σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων ) .
 • Αν την αίτηση την υποβάλει εταιρία κατατίθεται το εταιρικό , υπεύθυνη δήλωση ορισμού και αποδοχής του υγειονομικά υπεύθυνου και του αγορανομικά υπεύθυνου .
 • Υπεύθυνη δήλωση από ιδιώτη μηχανικό ότι ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης , του Κτιριοδομικού Κανονισμού και του Κανονισμού Πυροπροστασίας .
 • Παράβολο για το δήμο .
 • Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος

Αν και δεν αναφέρεται ρητά είναι απαραίτητη η ύπαρξη άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για την δραστηριότητα που θέλουμε την άδεια ή να υπάρχει εργαζόμενος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που δεν χρησιμοποιείται αλλού .

Αφού καταθέσουμε τα παραπάνω δικαιολογητικά ( και ο νόμος αναφέρει ότι “οικείος δήμος οφείλει να μη ζητά από τον ενδιαφερόμενο δικαιολογητικά πλέον των υπεύθυνων δηλώσεων και του παραβόλου . “ ) , ο Δήμος χορηγεί Βεβαίωση για Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος , οπού αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος , η διεύθυνση και το είδος του καταστήματος . Αυτή η βεβαίωση επέχει την θέση Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας Καταστήματος .

Ταυτόχρονα ο Δήμος κοινοποιεί το έγγραφο της Γνωστοποίησης στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης ( πολεοδομία ) , Υγειονομική Υπηρεσία και Πυροσβεστική Υπηρεσία , για να ελέγξουν το αληθές των δηλώσεων που κατατέθηκαν . Άρα είναι πολύ σημαντικό τα καταστήματα να πληρούν τις προϋποθέσεις των κανονισμών , για την ασφάλεια των πελατών τους , για την καλή φήμη της επιχείρησης και γιατί αν προκύψει μη συμμόρφωση από τους ελέγχους οι ποινές είναι προσωρινό έως οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης .

admin

Μπουντίμας Πιττακός πολιτικός μηχανικός & ενεργειακός επιθεωρητής σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη . Άδειες δόμησης , στατικές μελέτες, ενεργειακές μελέτες, τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *