Τι χρειάζεται για Άδεια Λειτουργίας

αδειες λειτουργίας

Τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος

Το πιο συχνό ίσως ερώτημα που μου κάνουν είναι τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος . Δηλαδή τι πρέπει να κάνω , να ξέρω όσο ψάχνω για τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρηση . Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν ένα μαγαζί είναι κατάλληλο και μετά να μπούμε στην διαδικασία να το νοικιάσουμε . Οπότε συνοπτικά πρέπει να ξέρουμε τα εξής :

  • Τις προδιαγραφές της επιχείρησης που θέλουμε να ξεκινήσουμε
  • Την συναίνεση των διαμερισμάτων της οικοδομής
  • Την νομιμότητα του χώρου που θέλουμε να ενοικιάσουμε

Προδιαγραφές

Οι προδιαγραφές είναι το Α και το Ω για βρούμε τον κατάλληλο χώρο . Οπότε , χρειάζεται καταρχήν να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε . Γιατί , για παράδειγμα , άλλες είναι οι προδιαγραφές που έχει ένα καφέ και άλλες προδιαγραφές που έχει ένα εστιατόριο . Αν και πλεόν με την Υγειονομική Διάταξη που ισχύει δεν υπάρχουν τα λεγόμενα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα , δεν μπορούν όλες οι δραστηριότητες να χωρέσουν σε όλα τα καταστήματα .

Έτσι ας δούμε ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε . Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να προσφέρουμε . Θέλουμε καφέ , ποτά , φαγητά , γλυκά , πίτες , τοστ ; Ένα από αυτά τα είδη ; Περισσότερα είδη ; Κάνουμε μια λίστα και ανάλογα βλέπουμε σε ποια κατηγορία είμαστε και ποια ακριβώς δραστηριότητα θα κάνουμε .

Στην συνέχεια αποφασίζουμε αν τα προϊόντα που θα προσφέρουμε θα τα παρασκευάζουμε οι ίδιοι ή αν θα τα προμηθευόμαστε από άλλες ( νόμιμες ) επιχειρήσεις και αν θα τα προσφέρουμε σε καθίμενους ή περαστικούς πελάτες .

Συναίνεση οικοδομής για Άδεια Λειτουργίας

Χωρίς να έχουμε “χαρτί” από την οικοδομή δεν μπορούμε να βγάλουμε Άδεια Λειτουργίας . Πρέπει να μάθουμε αν η οικοδομή έχει κανονισμό και αν αυτός δεν απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία του καταστήματος που έχουμε υπόψη μας . Αν δεν υπάρχει κανονισμός , πράγμα όχι σπάνιο σε παλιές οικοδομές , θα πρέπει να συνενοηθούμε με τον διαχειριστή ή τον ιδιοκτήτη του χώρου που θέλουμε να νοικιάσουμε και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε την συναίνεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών των στεγαζομένων στον ίδιο χώρο κατοικιών .

Αυτό θα γίνει με το να υπογράψει ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης μια υπεύθυνη δήλωση που να αναγράφει τα παραπάνω .

Εδώ να τονίσω αν δεν υπάρχει συναίνεση της πλειοψηφίας , ακόμα και αν κάποιος υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση , είμαστε εκτεθειμένοι σε οποιαδήποτε καταγγελία . Σε αυτή την περίπτωση γίνεται ανάκληση της άδειας , οπότε η επένδυση , ο κόπος και οι προσπάθειές μας πάνε χαμένα .

 Νομιμότητα Χώρου

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για να βγάλουμε Άδεια Λειτουργίας είναι να εξετάσουμε το κατά πόσο νόμιμος είναι ο χώρος . Αυτό γίνεται με το να αντιπαραβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων της πολεοδομίας ( κατόψεις και τομές ) με την πραγματική κατάσταση , δουλειά που αναλαμβάνει ένας μηχανικός που γνωρίζει από Πολεοδομική Νομοθεσία και τις προδιαγραφές για μια  Άδεια Λειτουργίας .

Αφού έχουμε τα σχέδια της Πολεοδομίας κάνουμε μια αυτοψία στον χώρο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αυθαιρεσίες . Οι περιπτώσεις είναι ουκ ολίγες . Πατάρια που δεν έχουν δηλωθεί , χώροι που έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει χρήση , καταστήματα που διαχωρίστηκαν ή ενώθηκαν , η λίστα δεν έχει τελειωμό . Για να μπορέσουμε να πάρουμε Άδεια Λειτουργίας θα πρέπει όλες αυτές οι αυθαιρεσίες ( αν υπάρχουν φυσικά ) να ρυθμιστούν . Υπάρχουν τρόποι να ρυθμιστούν οι παρανομίες και να έχουμε ένα νόμιμο κατάστημα, σε αυτό το άρθρο αναφέρουμε τις κυριότερες και πως με τον Ν. 4178/2013 μπορούμε να τις τακτοποιήσουμε . Για την τακτοποίηση ( αν χρειάζεται φυσικά ) είναι σημαντικό να ξέρουμε το κόστος , το ποιος θα το επιβαρυνθεί και πόσο χρόνο θα χρειαστεί η διαδικασία της τακτοποίησης .

Επίσης , μιας και είμαστε σε πολεοδομικά θέματα θα πρέπει να τσεκάρουμε αν χρήσεις γης επιτρέπουν την δραστήριότητα που θέλουμε στην περιοχή που μας ενδιαφέρει . Η βεβαίωση  χρήσεων γης εκδίδεται από την πολεοδομία , αλλά συνήθως μπορούμε να έχουμε μία προφορική απάντηση για το αν επιτρέπεται ή όχι .

Από την στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα παραπάνω νοικιάζουμε το κατάστημα και αρχίζουμε να βλέπουμε για την διαμόρφωση του χώρου , τις κουζίνες , τα WC , τα τραπεζοκαθίσματα , μιας και αν έχουμε καλυφθεί με την συναίνεση και την νομιμότητα , σπάνια κολλάμε στην διαμόρφωση και τις άλλες επιμέρους προδιαγραφές του εκάστοτε καταστήματος .

admin

Μπουντίμας Πιττακός πολιτικός μηχανικός & ενεργειακός επιθεωρητής σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη . Άδειες δόμησης , στατικές μελέτες, ενεργειακές μελέτες, τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *