Νέα πρόταση για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων

ελαιοτριβεία
ελαιοτριβεία

Νέα πρόταση για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων

Η νέα πρόταση για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, ορίζει μια νέα διαδικασία για τη διαχείριση των αποβλήτων των μικρών και μεσαίων ελαιουργείων, προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα προτείνει ως εναλλακτική και τη «φερτάρδευση», δηλαδή τη χρήση των υγρών αποβλήτων για υδρολίπανση των ελαιώνων υπό κάποιες προϋποθέσεις. Το μοντέλο που προτείνεται εφαρμόζεται στην Ιταλία, χρειάζεται ωστόσο παρακολούθηση για να μη δημιουργήσει ανεπιθύμητες καταστάσεις, ενώ δεν είναι εφαρμόσιμο σε όλα τα εδάφη.

Η πρόταση τροποποίησης των «πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων» (μια διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπου ο ενδιαφερόμενος υπογράφει ένα είδος υπεύθυνης δήλωσης ότι η επιχείρησή του θα πληροί κάποιους κανόνες) τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος έως τις 4 Οκτωβρίου. Με την τροποποίηση δίνονται επιπρόσθετες δυνατότητες σε μικρά και μεσαία ελαιουργεία (δυναμικότητας έως 200 τόνων/ημέρα) για τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

 Πιο συγκεκριμένα, τα απόβλητα προτείνεται να οδηγούνται σε εδαφοδεξαμενή ύστερα από επεξεργασία (λιποσυλλογή, εξουδετέρωση με ασβέστη και καθίζηση) και κατόπιν να διασπείρονται προς «υδρολίπανση» των ελαιώνων, με πυκνότητα πέντε κυβικών μέτρων ανά στρέμμα. Η διασπορά μπορεί να πραγματοποιείται σε δόσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Το υπουργείο θέτει ορισμένους περιορισμούς, όπως ελάχιστη απόσταση της δεξαμενής από γειτονικό οικόπεδο, αιγιαλό, δρόμο, πηγές υδροληψίας και ρέματα. Και προβλέπει ελέγχους σε ετήσια βάση από διαπιστευμένα ή κρατικά εργαστήρια.

Η διάθεση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, πάντως, είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις μεσογειακές χώρες, ενώ υπάρχει πλήθος επιστημονικών μελετών και μεθόδων. Πάντως, στη χώρα μας είναι σύνηθες φαινόμενο τα περισσότερα ελαιοτριβεία να μη διαθέτουν άδειες λειτουργίας ή να λειτουργούν με προσωρινές άδειες, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας (και έτσι καταλήγουν να απορρίπτουν τα απόβλητά τους σε ρέματα ή στη θάλασσα).

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λέσβου, όπου, σύμφωνα με περυσινά στοιχεία των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, μόλις τέσσερα από τα 56 ελαιοτριβεία του νησιού ήταν νόμιμα.

admin

Μπουντίμας Πιττακός πολιτικός μηχανικός & ενεργειακός επιθεωρητής σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη . Άδειες δόμησης , στατικές μελέτες, ενεργειακές μελέτες, τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *