Υποχρεωτική η τακτοποίηση αυθαιρέτων για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Νόμος 4446/2016

Μετά τις προτάσεις – απαιτήσεις των ξενοδόχων (που ως επί τo πλείστoν έγιναν δεκτές από το Κράτος) η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που έθεσε συγκεκριμένα οικονομικά και τεχνικά κριτήρια για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα που μισθώνουν ακίνητα κυρίως σε τουρίστες για λίγες μέρες, θα πρέπει να προσαρμοστούν και να συμμορφωθούν με τη νέα Νομοθεσία ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε στη Βουλή ο Νόμος 4446/16 (ΦΕΚ 240/Α/22-12-16) , που μεταξύ άλλων προσδιορίζει για πρώτη φορά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτονται, ώστε να μπορεί ένας ιδιώτης να μισθώνει το ακίνητό του για λίγες ημέρες. Η υπηρεσία βραχυχρόνιας μίσθωσης, έγινε ευρέως γνωστή από την εταιρεία AIRBNB, η οποία ξεκίνησε την προβολή και διαχείριση ενοικιάσεων ακινήτων σε όλο τον κόσμο από το 2008 και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες εταιρείες.

Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την νόμιμη βραχυχρόνια μίσθωση σύμφωνα με το Ν.4446/16 (ΦΕΚ 240/Α/22-12-16) είναι η πολεοδομική νομιμότητα του ακινήτου. Δηλαδή, το ακίνητο για να μπορεί νόμιμα να μισθωθεί, θα πρέπει να είναι κτισμένο σύμφωνα με την εγκεκριμένη Οικοδομική Άδεια του κτιρίου. Σε περίπτωση που υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις (υπέρβαση δόμησης, κάλυψης, ύψους, αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις) θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί ή να τακτοποιηθούν άμεσα.

Σύμφωνα με το άρθρο 111 από την εφαρμογή του προαναφερόμενου νόμου και στο εξής θα είναι νόμιμη στην Ελλάδα η μικρής διάρκειας μίσθωση ακινήτων, τα οποία μπορεί να είναι διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή άλλα ακίνητα. Για να μπορεί κάποιος να νοικιάσει το ακίνητό του με βραχυχρόνια μίσθωση, θα πρέπει να καλύπτονται όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Ο εκμισθωτής πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο, εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

β. Δεν επιτρέπεται η καταχώρηση περισσοτέρων των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ.

γ. Το ακίνητο να έχει εμβαδόν τουλάχιστον εννέα τετραγωνικά μέτρα και να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.

δ. Το ακίνητο να έχει λάβει όλες τις νόμιμες οικοδομικές άδειες ή έχει διατηρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3843/2010 ή έχει υπαχθεί στις ρυθμίσεις των ν.4014/2011 και ν.4178/13.  Να μην έχει δηλαδή καμία αυθαιρεσία ή αν έχει να γίνει τακτοποίηση του αυθαιρέτου

ε. Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας των ενενήντα (90) και εξήντα (60) ημερών αντίστοιχα, επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

στ. Τα ακίνητα που θα εκμισθώνονται θα πρέπει να είναι επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω προϋποθέσεων θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο εκμισθωτής θα υποχρεούται εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων, εντός του ιδίου φορολογικού έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται στο διπλάσιο, και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

 

admin

Μπουντίμας Πιττακός πολιτικός μηχανικός & ενεργειακός επιθεωρητής σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη . Άδειες δόμησης , στατικές μελέτες, ενεργειακές μελέτες, τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media Integration by Acurax Wordpress Developers
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed